Pasang iklan Anda di sini.
https://goo.gl/Io3Xqy

Monday, March 25, 2013

0 Cara Membuat Scroll Box di Blog Archive


Assalamualaikum . kali ni saya nak share cemana nak letak scroll box di blog archive supaya nampak lagi kemas tetapi dapat tunjuk semua tajuk2 post korang yang best2 tu..

pertama skali, macam biasa lah pergi kat Dashboard, klik Design, then klik Edit Html.. Pastu tick Expand Widget Templates. Dengan menggunakan CTRL + F, search <div id='ArchiveList'> macam kat bawah ni..



Copy code warna hijau ni <div style='overflow:auto; width:auto; height:100px;'> dan letak di atas <div id='ArchiveList'> dan code ini </div> sebelum <b:include name='quickedit'/>, macam kat bawah ni..

<div style='overflow:auto; width:auto; height:100px;'>
<div id='ArchiveList'>
  <div expr:id='data:widget.instanceId + "_ArchiveList"'>
    <b:if cond='data:style == "HIERARCHY"'>
     <b:include data='data' name='interval'/>
    </b:if>
    <b:if cond='data:style == "FLAT"'>
      <b:include data='data' name='flat'/>
    </b:if>
    <b:if cond='data:style == "MENU"'>
      <b:include data='data' name='menu'/>
    </b:if>
  </div>
  </div></div>
  <b:include name='quickedit'/>

Yang text warna merah tu, korang boleh adjust ketinggian ikut kehendak korang.. Klik Preview dulu untuk tengok jadi ke tidak, kalu ok ! lalu click save . Donee . enjoy ;D

WARNING! Jika Anda Ingin Copy Paste Silahkan Sertakan Sumber nya, atau Jika Ingin Share Artikel nya Silahkan Sertakan Credit nya . Terima Kasih ;D

0 komentar :

Post a Comment