Pasang iklan Anda di sini.
https://goo.gl/Io3Xqy

Monday, August 22, 2016

0 Walau tiada di Google Maps

 Palestin sentiasa di hati umat Islam


SUDAH bertahun-tahun umat Islam di Palestin berada dalam keadaan tertindas. Mereka tak boleh hidup dengan bebas. Sebagaimana seperti yang dialami oleh Rasulullah SAW di Mekah pada masa itu, yang hidup dalam tekanan kaum kafir. Di mana, Rasul dan para sahabatnya selalu dihalang dalam melakukan kebaikan yang sesuai dengan syariat Islam.

Tetapi, keteguhan dan kekuatan rakyat Palestin tidak mampu menggoyahkan keimanan mereka terhadap Allah SWT. Mereka tetap berpegang teguh pada jalan Allah. Mereka sentiasa yakin bahawa Allah SWT akan selalu menolongnya. Meski dunia memandang sebelah mata terhadap keadaan mereka.

Ya, tak sedikit orang yang tidak menyukai kewujudan Negara Palestin, khususnya orang-orang Muslim yang ada di dalamnya. Salah satu yang terjadi saat ini ialah ketiadaan Negara Palestin di Google Maps, perkhidmatan yang berlainan percuma dan dalam talian yang disediakan oleh Google. Pada laman web tersebut kita dapat melihat maklumat geografi pada hampir semua wilayah di muka bumi. Tetapi sayang, tak boleh kita dapati Palestin.

Seperti dilansir di www.cnnindonesia.com bahawa warga dunia maya tak senang dengan pemetaan yang dilakukan oleh Google melalui perkhidmatan Google Maps. Sebab, di peta digital tersebut, tidak ada nama Palestin di dalamnya.

Memang bila pengguna menaip kata Palestin atau Palestine di kotak pencarian Google Maps, pengunjung akan diarahkan ke sebuah wilayah di Timur Tengah. Ada Bandar Gaza, Jerusalem atau pun Ramallah termasuk ciri Street view dan Google Earth.

Akan tetapi agak janggal bila melakukan zoom out menggunakan ciri Google Earth. Google hanya menyenaraikan nama Israel di peta digitalnya, tanpa memberikan maklumat di mana letak negara Palestin. Padahal bila dilihat lebih jauh pada daerah-daerah lain, Google memasang nama negara teritorial wilayah itu. Contohnya Jordan atau pun Syria.

Tetapi, kita tak perlu bimbang, meski Palestin tidak ada di Google Maps, tetapi akan sentiasa ada di hati umat Islam. Itulah perkara yang terpenting. Sebab, sumber kekuatan bagi rakyat Palestin, ialah dengan sokongan umat Muslim di dunia. Melalui doa dan bantuan materi yang boleh kita salurkan pada mereka.

Jika kita bingung ketika ingin pergi ke Palestin, sedang dalam Google Maps tidak ada, maka tak perlu risau. Allah SWT-lah Sang Pemberi petunjuk yang terbaik. Ketika kita berniat melakukan kebaikan, dengan ingin berkunjung dan membantu rakyat Palestin, Allah pasti memberikan kita kemudahan untuk mencari letak Negara Palestin. Wallahu 'alam.

0 komentar :

Post a Comment